Skip directly to content

Instalacija i deinstalacija aplikacija na OS X-u

on Ned, 24/04/2011 - 00:04

Instalacija aplikacija

Prije nego uopće krenemo sa temom deinstalacije aplikacija, koja je malo problematična, prvo par riječi o instalaciji istih.

Aplikacije na OS X-u mogu se instalirati na četiri načina:

  • instalacija "drag and drop"
  • instalacija preko "install" paketa
  • instalacija preko "software update" system preferences odjeljka
  • instalacija preko App Store aplikacije

Instalacija preko "drag and drop"-a i "install" paketa

Ovaj tip instalacije koristi se kod aplikacija koje direktno preuzimate preko Vašeg internet preglednika, obično sa neke web strane. Datoteka koju preuzimate je najčešće .dmg tipa, tj. "disk image" datoteka

koja je ponekad još i kompresirana u zip arhivu.

Da biste izvršili instalaciju aplikacije, prvo morate dekompresirati arhivu (u slučaju da je kompresirana) a nakon toga "otvoriti" Disk Image (.dmg) datoteku. Dvostruki klik na .dmg datoteku otvoriti će novi prozor u Finderu i prikazati sadržaj datoteke.

Kako ta datoteka predstavlja neku vrstu "virtualnog" diska, u Finderu će se taj isti disk pojaviti na mjestu na kojem se pojavljuju vanjski diskovi ili USB stickovi spojeni na Mac-a, tj. u "sidebar"-u

E sad, ako je u novo otvorenom prozoru Findera prikazana direktno aplikacija sa svojom ikonom, kao što je to gornjem primjeru "skype", onda se instalacija vrši spomenutim "drag and drop"-om, tj. ikonu aplikacije jednostavno "odvučete" u mapu u kojoj želite da se aplikacija nalazi. Obično je to mapa pod nazivom "Applications" koja se nalazi direktno u "root"-u Vašeg diska, tj. pojavljuje se kada kliknete na ikonu Vašeg diska u "sidebaru" Finder prozora.

Do iste mape možete doći i klikom na ikonu "Applications" u "sidebaru" Finder prozora.

To je u biti jedina mapa koju redovito koristite a da se ne nalazi u Vašoj "home" mapi. Iako u načelu Vi aplikaciju možete kopirati na bilo koje mjesto na disku, obično se uvijek koristi prije spomenuta mapa "Applications". Imajte na umu da ako aplikaciju kopirate u neku mapu unutar Vaše "Home" mape, drugi korisnici na Vašem Macu (ako takvih ima) neće biti u mogućnosti koristiti ju zbog sigurnosnih postavki na Vašoj "Home" mapi.

Proizvođači aplikacija, da bi Vam instalaciju još više olakšali, vrlo često na "disk image" stave i "alias" koji pokazuje na Vašu "Applications" mapu, kao u primjeru "Skype"-a gore, pa je tada dovoljno ikonu aplikacije odvući na taj alias i ona će se automatski prekopirat u Vašu pravu "Applications" mapu.

Ovo je najelegantniji način instalacije aplikacije, i tu je Apple pribjegao jednom triku da bi od korisnika "sakrio" kompleksnost jedne aplikacije. Naime kada kopirate aplikaciju Vi u stvari kopirate mapu koja je za Vas "maskirana" u jednostavnu ikonu te aplikacije. Da bi ste vidjeli što se sve krije iza te ikone, tj. u toj mapi, kliknite desnim pucem miša na ikonu aplikacije i odaberite opciju "show package content". Naime ovakav tip mape Apple zove "package".

Izborom te opcije prikazati će se novi prozor u Finderu sa sadržajem te mape:

Ima tu svega i svačega i toplo Vam savjetujem da tu ništa ne dirate jer u protivnom lako je moguće da ćete "oštetiti" aplikaciju i ona se više neće htjeti startati ili će vraćati razne greške u radu. I upravo zbog toga Apple to od vas "sakrio".

Čemu cijelo ovo objašnjenje? Pa stoga da shvatite da ste "instalacijom" na ovaj način u biti iskopirali mapu u kojoj se nalaze sve potrebne datoteke za rad te aplikacije, a ovo saznanje će Vam kasnije trebati u ovom članku kod pojašnjenja deinstalacije.

"Installer"-i i "install" paketi

Na žalost u nekim slučajevima jednostavno nije moguće sve datoteke potrebne za rad aplikacije strpati u jednu mapu, najčešće iz razloga što se aplikacija integrira u operativni sistem i stoga neke svoje datoteke stavlja u sistemske mape. Ako je tako nešto potrebno onda aplikacije dolazi sa tzv. "Installerom" koji je ili u obliku malog programčića

ili dosta često u obliku "Install paketa"

U oba slučaja instalacija aplikacije pokreće se dvostrukim klikom na instaler ili instal paket. Ako baš želite znati koje datoteke je instaler kopirao na Vašeg Maca, možete izabrati opciju Window - Installer Log, koja će otvoriti novi prozor i prikazati tijek instalacije.

Instalacija preko "software update" system preferences odjeljka

Ovaj tip instalacije je Apple rezervirao za zakrpe operativnog sistema i aplikacija koje proizvodi sam Apple. Tu i tamo se nađe još i paket "drivera" za printere nekog proizvođača, ali to je uglavnom sve od "ne Apple" softvera.

Neko vrijeme se šuškalo da će Apple dozvoliti i drugim proizvođačima aplikacija da koriste taj sistem za distribuciju softvera ali od toga se nije desilo ništa.

Ovakav tip instalacije pokreće se startanjem "software update" komponente "System Preferences"-a

ili izborom opcije "Sofware update" iz Apple menija

U oba slučaja starta se ista aplikacija, koja se povezuje sa Appleovim poslužiteljima i uspoređuje verzije softvera instaliranog na Vašem računalu sa onom dostupnom na poslužitelju, i ako postoji novija verzija od instalirane, onda ju prikazuje u listi zakrpi dostupnih za instalaciju. Doduše da bi ste vidjeli listu morate kliknuti na "show details" dugme. Primjer jedne takve liste možete vidjeti ispod

Mali trokutić unutar sivoga kruga kraj imena zakrpe, označava da instalacija te zakrpe traži restart Maca. Srećom takvih nema mnogo. Zakrpe nisu ovisne jedna o drugoj i možete ih instalirati bilo kojim redom. Ako Vam u tom trenutku ne odgovara restartanje Maca, tada instalirajte samo zakrpe koje ne traže restart a ostalo ostavite za kasnije.

instalacija preko App Store aplikacije

I kao zadnji, tj. najnoviji način instalacije aplikacija, je onaj preko App Store aplikacije. Taj način pojavio se tek nedavno, sa verzijom operativnog sistema 10.6.6 i predstavlja jedan od onih koraka gdje Apple OS X približava načinu upotrebe iOS-a tj. operativnog sistema za iPhone, iPod i iPad. App Store bi trebao postati jedinstveno mjesto sa kojeg se preuzimaju aplikacije za Mac-a. Za sada to još nije tako, i postoji puno aplikacija koje nisu prisutne na App Store-u.

Instalacija aplikacija preko App Store-a je uistinu jednostavna, dovoljno kliknuti na "buy" dugme, upisati korisničko ime i zaporku za App Store, i aplikacije se preuzme i instalira, te čak i stavi svoju ikonu u "Dock".

Deinstalacija aplikacija

I sada napokon možemo i o deinstalaciji aplikacija. Dok je instalacija aplikacija riješena relativno dobro, možda ne dovoljno jednoznačno, ali ipak svaki od načina radi ispravno i relativno je jednostavan, a AppStore obećava da će to postati i još jednostavnije, Apple uopće nije predvidio način za deinstalaciju aplikacija.

Naime, sve kreće od pretpostavke koje se malo "vuku" iz OS 9, a to je da je cijela aplikacija sadržana u jednom paketu tj. mapi i da je dovoljno tu mapu (tj. ikonu aplikacije) baciti u smeće i time je deinstalacija gotova.

No iz gore navedenog bi sada već trebalo biti jasno da nisu sve aplikacije takvog tipa i da stoga deinstalaciju nije uvijek moguće izvršiti na taj način.

Ali krenimo redom:

  • Za aplikacije koje su instalirane "drag and drop"-om, bacanje u smeće uglavnom vrijedi.
  • Za aplikacije koje su instalirane preko "installera" to ne vrijedi.
  • Aplikacije koje su instalirane preko "software update"-a uglavnom nećete deinstalirati jer se radi o zakrpama operativnog sistema, a ako se radi o novijoj verziji postojeće Apple-ove aplikacije, onda ovisi o tome kako je instalirana aplikacije prvi put.
  • Za aplikacije koje su instalirane preko App Store-a to vrijedi, jer, koliko je meni poznato App Store za sada nudi samo aplikacije koje ne traže poseban installer. Vjerojatno će se to mijenjati jer je Apple-ov cilj da se u konačnici sve aplikacije pojave na App Storeu (jer između ostalog uzimaju lijepu proviziju od prodaje), pa bi se morale pojaviti i aplikacije koje imaju složeniji instalacijski proces. Vjerujem da će nova verzija OS X-a 10.7 tj. Lion već imati neke novosti na tom planu, a lako je moguće da će se Apple potruditi i oko deinstalacijskog procesa tj. pružiti neki jednostavan način uklanjanja aplikacije sa sistema.

Dakle, trenutno je "najgora" situacija sa aplikacijama koje imaju svoj installer. Što s njima?

Neke od njih u dmg datoteci imaju i "deinstall"-er ili "uninstall"-er koji zasigurno obavlja posao deinstalacije dobro i pouzdano. Na žalost takvih aplikacija je vrlo malo jer se ni proizvođači baš ne trude da Vam olakšaju brisanje njihove aplikacije. Njima je važno da Vi instalirate a za drugo ćemo lako :-)

Neke od takvih aplikacija unutar "installera" imaju opciju "uninstall", ali i takvih je vrlo malo.

I u jednom i u drugom slučaju mali problem je u tome da se instalacijski paket obično nakon instalacije baca u smeće, pa ako se odlučite na deinstalaciju potrebno je paket ponovno preuzeti sa interneta da bi ste provjerili da li paket ima "deinstaller".

Neke aplikacije u dokumentaciji ili Read Me datoteci imaju opisan način deinstalacije, ali ni to baš nije uvijek tako.

Dakle na ovom području jednostavno postoji lagani kaos i Apple bi trebao zaista nešto poduzeti.

No stvara li to zaista neke probleme na Macu? Pa u biti uglavnom ne!

Ono što bi moglo ostati na Macu nakon što samu aplikaciju bacite u smeće, bez obzira kako je bila instalirana su: fontovi koji u načelu ne smetaju nikome. Mogli bi ostati pomoćni programi koji se startaju prilikom prijave korisnika na sistem. Njih možete vidjeti u System Preferences - Accounts - Login Items:

Ti pomoćni programčići obično imaju u imenu "Helper" ili "Daemon" i jednostavno ih možete pronaći na disku tako da desnim pucem miša kliknete na ime aplikacije i izaberete opciju "Reveal in Finder". To će otvoriti novi prozor u Finderu i prikazati datoteku na disku.

Ako znate da ste glavnu aplikaciju bacili u smeće tada jednostavno bacite i pomoćni program u smeće.

Osim toga može ostati i ikonica u meniju

Nje se obično možete riješiti tako da držite pritisnutu tipku cmd (command) i lijevim pucem miša "odvučete" ikonu sa trake menija. To na žalost neće deinstalirati datoteku sa diska, ali će bar spriječiti da se ikona nakon restarta ponovo pojavi u meniju.

Dakle moguće je i nakon svega ovog da će neke datoteke ostati na disku iako ih više nitko ne treba, ali one rijetko stvaraju neke probleme. Možda zauzimaju nešto mjesta i za one koji su ljubitelji apsolutnog reda mogu biti "trn u oku" ali problema ne biste trebali imati.

Međutim ima još jedna dobra vijest, a to je, da su ovaj problem očito uočili i oni koji se bave izradom aplikacija, pa su se tako na tržištu pojavili pojavile aplikacije koje se brinu o deinstalaciji.

Ima ih više i ispod ću navesti neke:

AppDelete, na MacUpdate-u mogu se pročitati komentari na ovu aplikaciju i čini se da su svi pozitivni, AppZapper, iTrash, CleanApp

te AppCleaner, TrashMe, koji su besplatni

Ja ih osobno nisam testirao niti ih koristim. Moja preporuka je da s obzirom da se radi o aplikacijama koje nešto brišu, ne koristite one koje brišu datoteke "same od sebe" bez Vaše prijašnje potvrde i prikaza liste datoteka koje namjerava brisati. Tako možete provjeriti da li ono što je označeno za brisanje zaista ima smisla. Znam da to nije uvijek lako ali ako recimo želite deinstalirati "Microsoft Messenger" a aplikacija namjerava obrisati cijelu mapu sa svim Vašim korisničkim podacima vezanim za Microsoft Office samo zato jer ona u imenu ima "Microsoft" onda će Vam biti jasno da tu nešto ne valja.

Isto tako pogledajte malo komentare na aplikaciju na MacUpdate-u čisto da vidite što kažu ljudi koji ih koriste.

 

Ako nešto iz članka nije jasno, ili Vam treba dodatna pomoć, molim registrirajte se na uslugu MacMe korisničke podrške, i pošaljite mi Vaše pitanje preko MacMe Widgeta koje možete i direktno preuzeti ovdje. Ako pak imate ideju za novi članak na macmeblog-u, ili želite glasovati za neku već predloženu temu, to možete na ovoj strani.