Skip directly to content

Izrada sigurnosne kopije datotetka ili jednostavno "backup"

on Ned, 20/02/2011 - 00:24

Backup je engleska riječ za nešto što bi u našem prijevodu bilo "sigurnosno arhiviranje podataka" ili "izrada sigurnosne kopije podataka". Kako god, i jedno i drugo je prilično dugo za pisanje, pa ću ja radije koristiti engleski izraz, hvala a razumijevanju :-)

Činjenica današnjice je, da se htjeli mi to ili ne, računala uvlače u sve sfere našeg života i rada. Neizbježna posljedica toga je da sve više informacija i podataka koji su nam više ili manje bitni, pohranjujemo u računalima, tj. obično na tvrdom disku računala s kojim radimo.

Isto tako, opće je poznata stvar da tvrdi diskovi nisu vječni i savršeni i da se, iako rijetko, dešava da "ispuste dušu". I u tom trenutku počinje panično razmišljanje o tome koje smo sve podatke nepovratno izgubili, osim ako.......imamo "backup".

Osim u gore navedenom slučaju, backup je uglavnom "tlaka". Kada smo već ionako potrošili dovoljno novaca i vremena na naše računalo, sada još moramo razmišljati i o tom backupu. Ma neće se valjda baš nama desiti da disk "crkne"....

Istina, vjerojatnost je relativno mala, meni se u 30ak godina upotrebe računala desilo "samo" dva put, ali dovoljno je da na disku imate neki projekt na kojem ste radili par mjeseci, i sada zamislite što bi se desilo da on nepovratno nestane....i odmah će Vam biti lakše dati par sto Kuna za jedan pristojni vanjski disk, dok Apple velikodušno "poklanja" u instalaciji operativnog sistema aplikaciju koja će se pobrinuti za sve ostalo: "Time Machine".

Dakle, kako se da shvatiti iz prijašnjeg pasusa, za "backup" Vam treba medij na koji će se raditi kopija podataka, i aplikacija koja će to raditi.

Backup medij

Medija ima svakakvih: nekada su to bili floppy diskovi, ili tzv. "diskette", pa su onda došli optički mediji kao CD koji je u usporedbi sa disketom imao veliki kapacitet, pa onda DVD sa još većim kapacitetom. Međutim svi ti mediji imaju jedan problem, a to je brzina pisanja. Svi su oni spori. A ako uzmemo u obzir da je backup operacija nešto na što želimo potrošiti što manje vremena, onda je brzina bitna.

Srećom, cijena tvrdih diskova je bitno pala, a kapacitet bitno porastao, stoga zaista nema puno smisla razmišljati koji medij izabrati, to je skoro uvijek tvrdi disk, obično vanjski, sa zasebnim kućištem, i obično spojen preko USB sučelja.

Nerijetko me pitaju koji disk kupiti? Iako sa tehničkog aspekta postoje čak i bitne razlike među diskovima, za svrhu "kućnog backupa" svaki će biti prikladan. Ono na što obratite pažnju je:

 • Kapacitet diska: kupite disk koji ima bar 30% veći kapacitet od kapaciteta Vašeg unutarnjeg diska na Macu, kojeg želite "backupirati". Ako si možete priuštiti veći, slobodno ga kupite, mjesta nikada dosta. Što je disk veći, moći ćete sačuvati više kopija promijenjenih datoteka, u slučaju da Vam zatreba neka određena verzija a ne baš zadnja.
 • (Fizička) veličina diska: danas se diskovi po veličini kućišta dijele na dvije kategorije 3.5" (inch-ni) ili 2.5". Ovi manji se koriste kao nutarnji diskovi u prijenosnicima, i u vanjskim diskovima koji su zamišljeni kao prijenosni. Dakle ako puno putujete i želite bez obzira na to redovito "backupirati", ili postoji mogućnost da Vam zatreba neka datoteka iz "backupa" dok ste na putu (jer ste ju greškom pobrisali) tada razmislite o kupnji prijenosnog diska. Mana takvih diskova je da su oni obično manjeg kapaciteta i skuplji od ovih drugih.
 • Garancija: bolje duža nego kraća :-), neki proizvođači, pogotovo oni koji se probijaju na tržištu, daju 3 ili čak 5 godina garancije, uz nerijetko istu cijenu kao drugi, pa iako možda proizvođač nije renomiran i poznat, nemojte ga odmah otpisati.
 • Mogućnost zamjene diska u kučištu: ovo je savjet onako malo po "naški" ali nije na odmet spomenuti ga. Naime, cijene diskova i dalje padaju, a kapacitet i dalje raste. A cijena vanjskog diska će uvijek biti veća nego cijena unutarnjeg, ponekad i nerealno veća. Pa ako već možete birati, uzmite kućište iz kojeg se disk može izvaditi i zamijeniti drugim. Ako Vam je ovo posebno bitno, onda je možda najbolje da kupite odvojeno kućište i interni ("goli") disk, i da ga sami stavite unutra. Procedura je vrlo jednostavna i za to Vam treba 15 minuta vremena, a ako obije komponente kupite u istom dućanu, onda će Vam prodavač dati one koje "pašu" skupa, tj. one koji su međusobno kompatibilni.

Sada kada smo riješili pitanje medija, pogledajmo drugu komponentu a to aplikacija koja će raditi backup.

Backup aplikacija

Prvi izbor je naravno onaj koji dolazi sa svakim Mac-om, "Time Machine". "Time Machine" jer aplikacija u pravom Apple-ovom stilu, pojednostavljena do krajnjih granica, za neke možda i previše. Naime, u njoj skoro pa nema apsolutno nikakve konfiguracije.

Backup tj. spremanje podataka

Prvi put kada prikopčate neki vanjski disk na Vašeg Maca, operativni sistem će Vas sam pitati da li možda želite taj disk iskoristiti kao destinaciju za "Time Machine backup". Ako potvrdite, za oko dvije minute prvi backup će krenuti sam od sebe i to je to. Prvi backup traje dosta dugo jer Time Machine kopira doslovno sve sa Vašeg internog diska. Nakon toga, svaki sat, Time Machine će provjeriti koji su se podaci na disku promijenili, i spremiti će samo te podatke, što obično traje svega par minuta.

Sve dok na backup disku ima dovoljno mjesta, Time Machine sprema podatke na sljedeći način:

 • za protekla 24 sata čuva jedan backup za svaki sat
 • za protekli mjesec, čuva jedan backup za svaki dan
 • za vrijeme prije proteklog mjeseca, čuva jedan backup tjedno.
 • onog časa kada mu ponestane mjesta na disku, počinje brisati najstariji backup a to je najstariji od ovih "tjednih".

I cijela priča teče prilično bezbolno, sve se dešava samo od sebe, a u slučaju da vanjski disk na koji bi backup trebao ići, nije prikopčan, Time Machine strpljivo čeka, i obavit će svoj posao prvom prilikom kada spojite disk. Obično backup operacija ne utječe na normalan rad na računalu. Ponekad se desi da Mac malo zastane ako je čitanje sa unutarnjeg diska posebno intenzivno, ali to je samo na trenutak.

Međutim, ono što ćete možda primijetiti, je da onda kada više ne bude dovoljno slobodnog mjesta na vanjskom disku da se promijenjeni podatci jednostavno spreme, backup će trajati nešto duže, jer Time Machine će morati "čistit" tj. brisati stare podatke i reorganizirati one koji ostaju na disku. To zahtijeva dosta "drljanja" po vanjskom disku, tako da se ne čudite ako čujete kako disk duže vremena intenzivno radi.

O opcijama Time Machine-a

Riječ dvije o tim malobrojnim opcijama koje Time Machine ima. Da bi ste došli do njih, potrebno je otvoriti "System Preferences" iz "Apple" menija i u tom prozoru izabrati Time Machine

Pojavit će se sljedeći prozor:

Tu se nalaze 3 opcije:

prvo, Time Machine se može ručno pogasiti. Neke česte potrebe za to nema, ako vanjski disk nije prikopčan, neće se desiti ništa loše ni ako je Time Machine ostavljen ukopčan, on će jednostavno shvatiti da diska nema, i strpljivo čekati da ga netko opet prikopča

Druga opcija je da TIme Machine ima mali meni u glavnom meniju, on izgleda ovako:

Moj savjet je da ukopčate tu opciju, jer kada Time Machine krene spremati podatke, ikona u meniju će se početi vrtjeti. Kao što sam gore naveo, ponekad, kada je puno podataka koje treba kopirati, a Mac je ionako opterećen neki drugim zadatkom, može se desiti da počne "zapinjati". To je zbog intenzivnog čitanja sa diska. Ako se to desi, bar ćete znati zašto, i samo malo pričekajte dok se ti podaci prebace i Mac će ponovo normalno raditi.

Uz to, iz istog menija imate opciju ručno pokrenuti backup. Ta opcija bi Vas eventualno mogla zanimati ako radite na nekom vrlo važnom projektu i ne želite se izložiti riziku čekanja da Time Machine krene (za sat vremena) već želite čim prije napraviti kopiju. Ujedno iz istog menija možete pokrenuti i proceduru povrata datoteka, ako izaberete "Enter time machine".

Treća opcija se nalazi pod dugmetom "Options" :-), klik na njega otvara novi prozor:

Klikom na znak plus, možete izabrati datoteku ili mapu koju ne želite da Time Machine kopira. Ta opcija je zanimljiva u slučaju da na disku imate datoteke koje su velike, ili se često mijenjaju a nisu Vam bitne, tj. samo su privremene. Kao primjer mogu navesti Microsoft Entourage, email klijent iz Mac Office 2008 paketa, koji sve emailove sprema u bazu podataka koja se na disku nalazi u jednoj velikoj datoteci. Problem je da se ta datoteka neprestano mijenja zbog emailova koji u nju pristižu. Ako se ta datoteka ne isključi iz backupa onda će se svaki sat iznova spremati. Ako imate samo IMAP tipove email korisničkih računa, onda je spremanje emaila nepotrebno, jer se ionako nalaze na serveru email poslužitelja.

Jedna mala napomena, za one tehnički nadobudne, operativni sistem ima neke mape u koje sprema privremene datoteke, i one su automatski isključene iz backup-a, te mape nije potrebno ručno dodavati u ovu listu, vi samo brinite o svojim datotekama, a sistemske prepustite sistemu na brigu :-)

Ovo je sve što trebate znati o Time Machine-u što se tiče spremanja podataka.

Povrat podataka ili "restore"

Međutim postoji i druga strana priče, ona strana zbog koje i spremamo podatke, a to je "povrat podataka" ili tzv. "restore".

I tu je Apple napravio stvari u svom stilu.

Kod većine drugih backup aplikacija, restore se svodi na prozor u kojem se mogu pregledavati spremljeni podaci i izabrati oni koji se žele "vratiti" tj. restorirati. Međutim, Apple je krenuo od pretpostavke da kada shvatite da Vam fali neki podatak, vrlo vjerojatno ćete se nalaziti u prozoru Findera koji prikazuje mapu u kojoj očekujete da se datoteka nalazi. I kada shvatite da datoteka fali, ili da je greškom prepisana, da ćete se "zaželjeti vratiti u prošlost", i dohvatiti toliko željenu datoteku.

Time machine Vam upravo to omogućava, i to na najelegantniji mogući način. Jednostavno startajte Time Machine ili klikom na njegovu ikonu u Docku, ili iz prije spomenutog Time Machine menija i pred Vama će se pojaviti povijest izabrane mape, okružena svemirom :-).

U tom "Time Machine Restore" ekranu, postoji par opcija koje su prilično jasne, ali evo ukratko:

 • dole lijevo nalazi se dugme "cancel" koja poništava cijelu operaciju, isto možete postići pritiskom da tipku "escape" na tastaturi
 • dole desno, nalaze se dvije strelice položene u perspektivu. Klikom na njih pomičete se natrag u prošlost ili se vraćate prema sadašnjosti (u ovoj verziji još nije podržan odlazak u budućnost, ali tko zna.... ;-)) "Pomicanjem kroz vrijeme" Finder prozor u odabranoj mapi prikazuje kako se ta mapa mijenjala tijekom vremena. Datoteke se pojavljuju i nestaju, ovisno o tome kako ste u tu mapu dodavali nove datoteke ili ih brisali. Ako Vam je kretanje preko strelica pre sporo, imate opciju pomicanja klikanjem na crtice koje se nalaze na desnoj strani ekrana.
 • U sredini doljnjeg ruba ekrana biti će prikazan trenutak vremena u kojem gledate trenutnu mapu. Kada ste našli datoteku ili datoteke ili mape koje želite restorirati, jednostavno ih označite u prozoru Findera i kliknite na dugme "restore" koji se nalazi u desnom doljnjem kutu prozora.

Ako datoteke koje ste izabrali već postoje u istoj mapi, a Vi samo želite dobiti starije verzije iste datoteke, ne morate se brinuti da će ih restore prebrisati. Kada pokrenete restore, pojaviti će se sljedeći prozor:

to Vam omogućava odluku da li želite postojeće datoteke prebrisati verzijom koju "restorirate" opcijom Replace, poništiti operaciju (jer niste bili svjesni da datoteka s istim imenom već postoji) opcijom "Keep original", ili ako želite sačuvati obije verzije, odaberite opciju "Keep Both". Ako odaberete tu zadnju opciju, datoteka koja već na disku, biti će automatski preimenovana u "ime (original).xxx"

I iako za sada cijela priča o "restore"-u izgleda lijepo i elegantno, ipak ćete vrlo brzo naletjeti na situaciju koju baš i nije lako riješiti spomenutim putem.

Alternativni načini restore operacije

Naime, što ako tražite datoteku a ne znate točno kada ste ju pobrisali? Ili tražite određenu verziju neke datoteke ali ne znate koju, a ima ih puno? Srećom, i za ovaj problem postoji relativno jednostavno rješenje.

Naime, ako se jednom usudite malo "prošetati" po disku na koji Time Machine snima podatke, vidjeti ćete kako je tamo sve lijepo i uredno posloženo:

Svaka instanca spremanja podatka ima svoju mapu, i unutar svake mape se nalazi kompletna struktura Vašeg "File systema" osim jasno mapa koje ste isključili iz "backupa".

 

Stoga, ako Vam je milije umjesto putovanja kroz svemir jednostavno izabrati datoteku koja Vam treba direktno iz Findera, i to možete.

Međutim, pravi trik je upotreba opcije traženja. Traženje funkcionira isto kao i u bilo kojem drugom Finder prozoru.

Recimo da tražite datoteku sve dostupne verzije datoteke VersionHistory.rtf. Jednostavno odaberite mapu u kojoj se nalaze sve instance backupa, to je obično mapa Backup.backupdb u kojoj se nalazi mapa koja nosi ime Vašeg Maca. Kada vidite listu mapa koje za ime imaju datum i šesteroznamenkasiti broj (vidi sliku prije) nalazite se na pravom mjestu. Sada u gornji desni kut Finder prozora unesite ime datoteke koju tražite. Čim počnete upisivati ime datoteke koju tražite, pretraga će se pokrenuti. OS X sam izabere mapu u kojoj se trenutno nalazite, i pretražuje po sadržaju (content) a ne po imenu datoteke. Ako želite da Vam traži datoteku koja se zove onako kako ste napisali, onda jednostavno kliknite na "File Name" umjesto na "Content".

Rezultat pretrage prikazati će sve datoteke koje odgovaraju zadanom kriteriju. I sada vrlo jednostavno možete pogledati koja je datoteka koja Vam treba.

Pomoćni programi za Time Machine

Za one koji bi htjeli imati malo bolji uvid u to što Time Machine sprema u svakoj svojoj instanci, koliko se to podataka mijenja, i kada, tada postoje dva programčića koji Vam u tome mogu pomoći.

Prvi je vrlo jednostavan i vrlo elegantan, i nudi u biti puno više nego što se to naizgled da zaključiti. Zove se Backup Loupe, i možete ga preuzeti na adresi http://www.soma-zone.com/BackupLoupe/.

Nakon što ga startate i obavite indeksiranje vaših Backupa, prozor će izgledati otprilike ovako:

Boje u lijevom stupcu ukazuju na to da li je instanca backupa uobičajene veličine ili je natprosječno velika. Ako želite vidjeti zbog čega je instanca backupa tako velika, kliknete na nju i prikazati će se lista mapa koje su u toj instanci spremljene, kao i količina podataka koji su spremljeni u svakoj pojedinoj mapi. Na taj način možete vrlo jednostavno ući u trag podacima koji Vam "napumpavaju" backup, i razmotriti da li se oni možda mogu kompletno isključiti iz backupa.

 

Uz to aplikacija nudi još par mogućnosti koje se sve mogu dohvatiti preko ikona na "toolbar"-u. Spomenut ću dvije, po meni najbitnije:

ako kliknete na jednu datoteku i na ikonu "history" koja se nalazi na desnoj strani toolbara, aplikacija će Vam pokazati prije spomenute dostupne kopije podataka, kao i informacije kada je ta kopija spremljena.

druga opcija je sa lijeve strane toolbara, "find", to je slično prije spomenutom pretraživanju koristeći Finder, samo tu imate nešto više opcija.

Glavna mana aplikacije je da bi ona bila u mogućnosti prikazati gore spomenute informacije, mora "pročitati" tj. indeksirati instancu backupa, a to zna trajati prilično dugo. Ali ovisno o tome što želite, moguće je indeksirati i samo jednu instancu, pa po potrebi onda indeksirati ostale, dok ne nađete traženo.

Drugi program koji bih spomenuo je Back-in-time i više o njemu možete pročitati na http://www.tri-edre.fr/english/backintime.html.

Princip je vrlo sličan Backup Lupe-u, ali ima nešto više opcija. Međutim, meni osobno grafičko sučelje je dosta nepregledno i nelogično, ali vjerujem da je sve samo stvar navike.

Ovaj program je bitno skuplji od onog prvog, i funkcionalnost mu je ograničena u demo modu (za razliku od onog prvog u kojem sve radi i bez registracije). Ali ako Vas intrigiraju dodatne opcije, dajte si malo vremena i truda, možda se na kraju isplati.

Eto, mislim da bi ovo bilo dovoljno o backupu. Naravno, imat tu još toga za reći, ali članak je već i ovako dovoljno dug.

Ali Da Vas malo zagolicam, Time Machine backup, ne omogućava da se Mac starta sa diska na koji su spremljeni podatci. Stoga ako Vam unutarnji disk "umre" prvo morate kupiti novi, ugraditi ga u Mac-a (što nije uvijek jednostavno), i onda još morate napraviti kompletan povrat podataka, što zna potrajati bar pola sata ali obično i više.

Kao i uvijek i za to postoji rješenje, ali u ovom članku navesti ću samo poveznice:

http://www.shirt-pocket.com/SuperDuper/SuperDuperDescription.html

http://www.bombich.com/index.html

O ovim programima biti će riječi u zasebnom postu.

Ako nešto iz članka nije jasno, ili Vam treba dodatna pomoć, molim registrirajte se na uslugu MacMe korisničke podrške, i pošaljite mi Vaše pitanje preko MacMe Widgeta koje možete i direktno preuzeti ovdje.